Herman Klompprijs 2005 voor Boerenzwaluwproject
Onderzoek
Bennie van den Brink uit Noordeinde kreeg tijdens de Landelijke Sovon-dag in november 2005 de Herman Klomp-prijs uitgereikt. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn inzet voor en langdurig onderzoek naar Boerenzwaluwen. De prijs bestaat uit een oorkonde, beeldje en geldbedrag van € 1250,-.
Bennie van den Brink is reeds jarenlang actief als amateur vogelonderzoeker. Zijn aandacht richt zich vooral op de Boerenzwaluw en hij is initiatiefnemer alsmede ‘coördinator veldwerk’ van het Project Boerenzwaluw van het Vogeltrekstation. Inmiddels heeft hij meer dan 100.000 zwaluwen geringd. Zijn activiteiten beperken zich niet tot Nederland, maar hij leidt ook onderzoeksexpedities naar Afrika, zoals Botswana. Daarbij schuwt hij het
avontuur niet: na een avondvangst van Boerenzwaluwen aan de Boteti-rivier gingen Bennie, Rob Bijlsma en Kees Terpstra hun benen wassen (die onder de bagger zaten) in een poel. Plotseling zagen ze twee koplampjes vlak voor zich in het water; grappig, maar het bleken de ogen van een krokodil! Volgens de jury is met name zijn artikel over de te verwachten negatieve invloed op Boerenzwaluwen van de voorstellen van de KKM (de Keten Kwaliteit Melk) ten aanzien van bedrijfshygiëne zeer relevant.
Ook zijn werk in Afrika, waaruit blijkt dat de omstandigheden aldaar een dikke vinger in de overleving van zwaluwen hebben, is het vermelden meer dan waard. De Herman Klomp-prijs werd voor het laatst toegekend in 2001en is bedoeld voor amateur vogelaars, die zich op originele en meer dan gewone wijze inzetten voor ornithologisch onderzoek.

De prijs is vernoemd naar Herman Klomp, die 20 jaar geleden overleed en bijna gelijktijdig voorzitter was van SOVON, NOU en Vogelbescherming, en bekend werd o.a. vanwege zijn onderzoek naar de Kievit.
De commissie van de Herman Klomp-prijs 2005 bestond uit:
Th. Piersma, L.S. Buurma en R.G. Bijlsma.

Bron: SOVON Nieuws, dec. 2005.

HOOFDMENU
Algemene soortbeschrijving
B oerenzwaluw.nl